Dializáló szakápoló

A képzés célja
A képzés célja, olyan speciális ismeretekkel rendelkező szakemberek képzése, akik kompetensek lesznek mint nephrológiai szakápoló: saját hatáskörben peritoneális és hemodializis kezelést végezni, vagy erre utasítást adni, egyes gyógyszerek adását (például fájdalomcsillapító, lázcsillapító, infúziók, vérképző készítmények, foszfátkötő szerek, D-vitamin) elrendelni, transzfúziót végezni, férfibeteget hólyag katéterezni, kardiopulmonalis reanimációt megkezdeni.

A képzés felépítése
Egészségtudományi és klinikai ismeretek
levelező képzés: 464 óra

Társadalomtudományi ismeretek
levelező képzés: 24

Az oklevélben szereplő szakképzettség megnevezése
Dializáló szakápoló

Szakirányok és specializáció

Főbb tantárgycsoportok

Társadalomtudományi ismeretek modul
A diplomás dializáló szakápoló képzésben szerepet kapnak azok a társadalomtudományi ismeretek, melyek a betegellátáshoz és azon belül is a nephrológiai betegellátás speciális jellegéhez kapcsolódnak. A diplomás dializáló szakápoló munkájához hozzátartozik, hogy rendszerszemléletben, holisztikusan, teljességre törekvően gondolkodjon, melynek megvalósításához a társadalomtudományi ismeretek jelentős mértékben járulhatnak hozzá.
Empátiás képességeket fejlesztő tréning
A nephrológiai betegellátás etikai vonatkozásai
A nephrológiai betegellátás jogi vonatkozásai
Nephrológiai epidemiológia

Egészségtudományi és klinikai ismeretek modul
A képzés egyik legfontosabb pillére. Ebben a modulban a hallgatók részletes ismereteket kapnak azokról legfontosabb orvosi szakterületekről/ alterületekről, melyek elengedhetetlenek a végstádiumú vesebetegségek kialakulásának megértéséhez, a vesebetegségek és leggyakoribb szövődményeik szakszerű ápolásához és ellátásához. Olyan szakágak kerülnek részletesebb tárgyalásra itt, mint a veseműködés élettana, kórtana, klinikai nephrológia, belgyógyászati, gyógyszertani, transzfúziós ismeretek, EKG elemzés, a dialízis kezelés elmélete, kivitelezése, a különböző dialízis modalitások ,az idült veseelégtelenség szövődményei és azok elhárítása, reanimatológia, alapvető higiénés és infektológiai ismeretek.

Hol helyezkedhetsz el?
Elsősorban kórházak belgyógyászati osztályain, különös tekintettel a nephrológiai profilú ellátásra. Dializáló állomásokon.
 

Továbbtanulási lehetőségek, doktori képzés

Szakma szépségei
Hazánkban több évtizbedes múltra tekinthet vissza a nephrológiai szakápoló képzés. A jelenleg létező klinikai szakápoló nefrológiai szakápoló képzés (OKJ azonosító: 54 5012 03) alapvetően középszintű végzettségre épül, míg az új képzés előfeltétele a felsőfokú alapképzésben szerzett ápolói, vagy szülésznői vagy mentőtiszti végzettség.
Jelentős különbség van a képzési kimeneti követelményekben. Az új képzést követően – összhangban azon nemzetközi trendekkel, melyek keretében számos diagnosztikai és terápiás tevékenység az ápolókhoz került át az orvosoktól – számos, eddigiekben megfelelő képzés és kompetenciakör hiányában nem hivatalosan ellátott, valamint több további feladatot lesz kompetens önállóan elvégezni.
Kompetens lesz a nephrológiai szakápoló pl.: saját hatáskörben peritoneális és hemodializis kezelést végezni, vagy erre utasítást adni, egyes gyógyszerek adását (fájdalomcsillapító, lázcsillapító, infúziók, vérképző készítmények, foszfátkötő szerek, D-vitamin) elrendelni, transzfúziót végezni, férfibeteget hólyag katéterezni, kardiopulmonalis reanimációt megkezdeni.

Kiket várunk?
Alapképzésben illetve főiskolai képzésben szerzett ápoló, szülésznő, egészségügyi szakoktató vagy mentőtiszt oklevél.
Levelező képzés esetén a felsőfokú képzettséget igazoló oklevél megszerzése után legalább 1 éves munkaviszony dialízis centrumban.

A képzés díja:
A szakirányú továbbképzés díjának megtekintéséhez kérem kattintson ide (a táblázat a lap alján található).

Részletes felvilágosítás
Bővebb információ a Tanulmányi Osztályon (cím: 7621 Pécs, Mária u. 5-7. tel.: (72) 251-146; Fax: 72/501-628 e-mail: info@etk.pte.hu) kérhető, illetve a kar honlapján, a www.etk.pte.hu címen található.

További információk/Megjegyzés
Az itt közölt információk tájékoztató jellegűek, az alapszakok/szakirányok indítási helyeit, indításának minimális hallgatói létszámait, a csatolandó dokumentumokat és a felvétel egyéb követelményeit a www.felvi.hu weboldal tartalmazza.

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

(72) 251 - 146

info@etk.pte.hu