Radiográfia

Mit tesz egy radiográfus? Úgy pillant bele az emberi testbe, hogy a „csomagolás” nem sérül meg. Érdekes kihívás láthatóvá tenni a láthatatlant. Gondolj csak bele, milyen nagy jelentőségű, hogy szike nélkül is megmondhatjuk, hogy mi zajlik éppen a betegben. W. C. Roentgen 1896-os gépe óta a képalkotó berendezések komoly változásokon mentek keresztül. A technológiai és informatikai fejlődésnek köszönhetően a röntgen, az ultrahangos, a CT, a PET CT és a magmágneses rezonanciás berendezések nem csak az emberi testet ábrázolják kívül-belül 3 dimenzióban, hanem képesek az élettani mozgásoktól kezdődően molekuláris folyamatokig elemezni és megjeleníteni az élő anyagot. A radiográfus feladata sugárterápiás eljárás vezérlése is. Ha érdekel az emberi test és a gyógyítás, ez a Neked való hivatás!


Felvételi tárgyak

Kettőt kell választani: biológia, vagy fizika, vagy informatika, vagy kémia, vagy magyar nyelv és irodalom, vagy matematika, vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (egészségügy ismeretek), vagy egy idegen nyelv (választható nyelvek: angol, francia, latin nyelv, német, olasz, orosz, spanyol), vagy szakmai előkészítő tárgy (választható: egészségügyi alapismeretek, vagy közgazdasági alapismeretek).

A hallgatói jogviszony létesítésének feltétele (sikeres felvételi eljárást követően, passzív félév felvétele iránti kérelem esetén is) az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmassági vizsgálatról és minősítésről szóló 40/2004. (IV.26.) ESzCsM rendelet értelmében a Pécsi Tudományegyetem által szervezett orvosi egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való megfelelés.


Képzési terület: orvos- és egészségtudomány

Képzési forma, munkarend: alapképzés (BSc) nappali és levelező munkarend

Képzési idő: 8 félév

Az összegyűjtendő kreditek száma: 240 kredt

Szakképzettség megnevezése: orvosi diagnosztikai analitikus

Oklevélszerzéshez idegen nyelvi követelmény: Az alapfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert, középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

Költségtérítési díj: 300.000 Ft/félév (mindkét munkarend esetében)

Képzés helye: nappali Kaposvár; levelező KaposvárÁltalános információk

Az orvostudomány robbanásszerűen fejlődő ágazata a képalkotás és a sugárterápia. A gyors és megbízható képalkotásnak kulcsfontosságú szerepe van a fájdalommentes diagnózis felállításában. A népbetegségnek számító daganatos megbetegedések diagnosztizálása és gyógyítása kiemelt szegmense az egészségügynek. Itt is nélkülözhetetlenek a radiográfusok! Elhelyezkedhetsz klinikákon, rendelőintézetekben, röntgenlaborokban, kórházakban és olyan területeken, ahol radiológiai, ultrahang, MR, CT berendezésekkel dolgoznak. Ha szeretnél továbbtanulni, karunk mesterképzésekkel és doktori iskolával visszavár.

Az egészség- és természettudományi alapozó tárgyak után jöhet a szakma: klinikai ismeretek, a képalkotás folyamata, eszközei, radiológia, ultrahang-, computer tomográfia és mágneses rezonancia képalkotás, angiográfia, radiológia, anatómiai képalkotó módszerek, sugárbiológia, sugárvédelem, sugárterápia, izotópdiagnosztika, kontrasztanyagok. Mentorok segítségével próbálhatod ki magadat élesben.Mentőtiszt Bsc

Életképek a szak hallgatóival

Képgaléria vége -->

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

(72) 251 - 146

info@etk.pte.hu