Ápoló BSc

ÚJDONSÁG!

Ápoló BSc nappali munkarendű képzést indítunk a Szombathelyi Képzési Központunkban!
Bővebb info itt!

A modern betegellátásban többek között a fejlett technológiák alkalmazása és az orvoshiány miatt jelentősen felértékelődött az ápolók szerepe. Az EU legtöbb országában megszűnt a középfokú ápoló képzés, hiszen számos, korábban orvosok által ellátott tevékenységet látnak el ma már a BSc/MSc végzettségű ápolók (pl.: betegvizsgálat, gyógyszerrendelés, terápiás beavatkozások, stb.). Ha szíveseden választanád hivatásodul betegek gyógyítását, ápolását és segítését, vagy vonz az egészségügyi vezetői munkakör, ahol például osztályok/klinikák/kórházak ápolásigazgatójaként láthatsz el menedzseri feladatokat, akkor irány az ápolóképzés!


Ápoló BSc képzés Zomborban is!


ÁPOLÓ BSC KÉPZÉS AKÁR 2 ÉV ALATT!


Felvételi tárgyak

Kettőt kell választani: biológia, vagy fizika, vagy informatika, vagy kémia, vagy magyar nyelv és irodalom, vagy matematika, vagy ágazati szakmai érettségi vizsgatárgy (egészségügy ismeretek), vagy egy idegen nyelv (választható nyelvek: angol, francia, latin nyelv, német, olasz, orosz, spanyol), vagy szakmai előkészítő tárgy (választható: egészségügyi alapismeretek, vagy közgazdasági alapismeretek).

A hallgatói jogviszony létesítésének feltétele (sikeres felvételi eljárást követően, passzív félév felvétele iránti kérelem esetén is) az egészségügyi tevékenység végzéséhez szükséges egészségi alkalmassági vizsgálatról és minősítésről szóló 40/2004. (IV.26.) ESzCsM rendelet értelmében a Pécsi Tudományegyetem által szervezett orvosi egészségügyi alkalmassági vizsgálaton való megfelelés.


Képzési terület: orvos- és egészségtudomány

Képzési forma, munkarend: alapképzés (BSc) nappali és levelező munkarend

Képzési idő: 8 félév

Az összegyűjtendő kreditek száma: 240 kredit

Szakképzettség megnevezése: ápoló

Oklevélszerzéshez idegen nyelvi követelmény: Az alapfokozat megszerzéséhez egy élő idegen nyelvből államilag elismert középfokú (B2), komplex típusú nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű érettségi bizonyítvány vagy oklevél megszerzése szükséges.

Költségtérítési díj: 300.000 Ft/félév (mindkét munkarend esetében)

Képzés helye: nappali Pécs; levelező: Pécs, Szombathely; székhelyen kívüli képzés: Zombor


A Bsc szak elvégzése után lehetőség vagy Ápoló mesterképzési szak (Ápoló MSc) elvégzésére.

A tudományos pályára vágyók a képzés után jelentkezheznek saját Egészségügyi Doktori Iskolánkba.


Általános információk

Az ápolóképzés a hiányszakmák közé tartozik, így biztosak az elhelyezkedési lehetőségek, nem jellemző a más képzési területek érintő diplomás munkanélküliség. Emellett az egészségtudományi végzettségek közül ma ápolóként érhetsz el hazánkban a hazai kórházakban a legmagasabb jövedelmet. Ápolóként, vagy vezető ápolóként (osztályvezető, igazgató), a betegellátás bármely területén elhelyezkedhetsz, oktatóként középiskolákban, és egyetemen is oktathatsz, és akár saját vállalkozást is indíthatsz (pl.: házi ápolás). Az ápoló oklevél Magyarországon, mindössze hat vagy hét olyan végzettség közé tartozik, ami az Európai Unióban automatikusan elismerésre kerül, emellett nagyon keresett külföldön, így elmondható, hogy a külföldön is munkát vállalhatsz és akár az egymillió forintot is elérheti havi jövedelmed. Az ápoló oklevél Magyarországon, mindössze hat vagy hét olyan végzettség közé tartozik, ami az Európai Unióban automatikusan elismerésre kerül, emellett nagyon keresett külföldön, így elmondható, hogy a külföldön is munkát vállalhatsz és akár az egymillió forintot is elérheti havi jövedelmed.

Ezen alapképzés saját 1,5 éves MSc képzéssel is rendelkezik, amelynek birtokában az ápolók képesek a betegellátásban komplex kiterjesztett hatáskörrel járó önálló munkavégzésre. Felelősségteljes, kibővített feladatkörökkel hozzájárulhatnak a demográfiai változásokból a krónikus betegségek okozta nehézségekből, technológiai fejlődésből a várólistákkal kapcsolatos nehézségekből, az egyes területeket kiemelten érintő orvoshiánytól, valamint az egészségügyre jellemző forráshiányból eredő problémák kezeléséhez.

Ez a hivatás komoly felelősséggel jár és elmélyült egészségtudományi és természet-orvostudományi ismeretek követel a szakma művelőjétől. Megismered a szervezet normál működésének anatómia és élettani alapjait, a betegségek okait, tüneteit, kezelési és megelőzési lehetőségeit. Demonstrációs és szimulációs egységeinkben élethű szimuláció eszközökön sajátíthatod el a különféle beavatkozásokat (pl.: vérvétel, infúziós terápia, betegvizsgálat, punkciók).Ápoló Bsc

Életképek a szak hallgatóival

PÉCSI TUDOMÁNYEGYETEM
EGÉSZSÉGTUDOMÁNYI KAR

7621 Pécs, Vörösmarty M. u. 4. -

(72) 251 - 146

info@etk.pte.hu